PRESTBERGET


Koordinater:  N 70.606676  E 021.990605

Høyde over havet: Ved start 47 moh. Ved klippskilt 225 moh

Lengde på turen fra startpunkt: 3 km, 6 km t/r

Kjennetegn i landskapet: Det er åpent landskap hele turen, med god utsikt og mange flotte fotomotiv. Starter på flatmark, forbi et vann, opp ei li, og så vandring langs ryggen på fjellet. 

Utsikt/Hva ser man herfra: Ved klippskilt på Prestberget har du en mektig utsikt over Sørvær i nordvest, og hele fjellrekka (fra venstre mot høyre) Soppen, Oksåtra, Skjolden, Skjeppe, Fossbakken, Finnkjerringa og Andotten. Du ser ned til Lille Mollvika og Markeilvannet (som du passerte på tur opp). Utover sjøen er det hav så langt du ser.

Type terreng: Det er tørt terreng stort sett hele veien. Gress og lyng. Liten myr i starten.

Anbefalt utstyr: Tursko anbefales for god støtte rundt foten på tur opp/ned lia. Vandrestaver/gåstaver kan være fint å ha, spesielt på tur ned igjen. 


Turbeskrivelse: Start fra parkering i Markeila. Følg merket løype på flatmark, forbi noen hytter og følg vannkant ved Markeilvannet et stykke. Stigning opp ei bratt li, før du svinger nordvest. Langs fjellryggen er det bratt på yttersiden, gå forsiktig! Merking av løype er gjort lenger inn, slik at man ikke går på kanten. 

Fra parkering til hytter: Ca 1 km.

Fra hytter og til toppen av lia: Ca 1 km

Fra toppen av lia til Prestberget: Ca 1 km

Noen partier er bratte og litt luftige, men så lenge du følger merking er du på trygg grunn. Om du ikke liker bratte partier, eller synes det er ubehagelig med høyder, anbefaler vi at du går turen sammen med noen. 

NB: Hasvik Idrettslag har innhentet tillatelse for turgåere til å passere hyttefeltet. 

 

Historie: 

På øversiden av Markeilvannet står det et minnesmerke, til minne om de seks sovjetiske flyverne som omkom i flystyrten i Andotten, Hasvik kommune 17.juni 1944. Minnesmerket ble avduket i oktober 2021.

Flyet som styrtet var et amerikansk Catalina-sjøfly på tur fra USA til USSR, som var en del av Lend-lease programmet.

Minnesmerket samt markering ved avduking er et samarbeid mellom norske myndigheter, Russlands ambassade i Oslo, Russlands generalkonsul i Kirkenes og Hasvik kommune. 

 

Annet: Prestberget er en del av fjellet Andotten. Her er et yrende fugleliv med blant annet gråmåke, svartbak, fiskemåke, krykkje og skarv. Ytterste del av Andotten (det som heter Eggefjellet) ble i 1983 fredet som naturreservat. Selv om Prestberget ikke er en del av det fredede området, vil du kunne se mange typer fugl. Det er tillatt å plukke bær og sanke matsopp i hele området.