ISFJELLET


Høyde over havet: 

Ved parkeringa på Kollaren: 141 moh.

Isfjellet: 335 m o h. 


Lengde på turen fra startpunkt: 

2,5 km en vei. 


Turbeskrivelse:

Turen starter ved hovedveien på toppen av fjellet "kollaren". 

Turen er i variert terreng og har en lengde på ca. 5 km tur retur

Fra start og de første 1,8 km av turen følger man en traktorvei. Denne veien er både våt og gjørmete og man må krysse både elv og myrer. 

Gode fjellsko/støvler er ett godt tips. 

Man vil ved 1,8 km få på en relativ stor stein på sin høyre side. Ta gjerne en pause her å nyt en 360 graders utsikt. Her slutter traktorvei, og man fortsetter turen langs ryggen opp mot toppen av isfjellet. 


Kjennetegn i landskapet: 

Fjelllandskap, berg, steiner, vann og myr. God utsikt stort sett hele turen. 


Hva ser man herfra: 

Veien i begynnelsen er en gammel anleggsvei som går til vannverket ved Lillelvvatnet som ble brukt når de skulle reparere pumpehuset. 

Store Himmelhaugen, Slusken i nord. 

Deler av Breivikbotn i nordvest. 

Breivikfjorden og Andotten i vest.

Hasfjorden, Hasfjordvannet og Rivaren i sør. 

Innover Sørøya i øst. 


Historie:

Når man står på isfjellet ser man lennsmannsfjellet rett på nedsiden (mer spesifikk kommer når æ vet nøyaktig kor d e, å andre plassa man ser fra toppen). 

Det sies at grunnen til at det heter lennsmannsfjellet, er fordi det bodde en lensmann i Haraldseng på første halvdel av 1800-tallet. Han het Thomas Johansen og eide helt nede i fjæra i Haraldseng og helt opp på toppen av lensmannsfjellet. Videre sies det at denne lensmann var en riktig så streng lensmann og at han var mormoner. 

Nede i Haraldseng finnes tufter av arresten, hvor han stengte kjerringene sine inni. 

En av tjenestejentene til lensmann het Bikko Kaja. Bikko Kaja hadde en gang vært og gitt mat til en av kjerringene som satt i arresten. Lensmannen fant sporene etter Bikko Kaja i snøen, og for å finne ut hvem det var, målte han opp sporene. Det sies at Bikko Kaja hadde små føtter, og på den måten fant lensmann ut hvem det var som hadde gitt fangen mat. 

Videre sies det at Bikko Kaja ble gravid med lensmannen, men ble tvunget til å drukne barnet. Vannet hvor hun skal ha druknet barnet blir den dag idag kalt for Bikkokajavantnet, og ligger på høyre siden av veien, helt på toppen av "høgda" før man starter ned mot Breivikbotn. Idag er dette vannet nesten igjengrodd. Du gikk forbi vannet helt i starten av denne turen, på høyre side. Det sies at man hører barnegråt fra vannet.