KVITHELLHULA - SVARTBERGAN
Høyde over havet:
Parkering Kvithellan 65 moh.
Parkering Svartbergan 102 moh.
Kvithellhula inngang 4 moh.
Lengde på turen fra startpunkt:
2,5 km en vei. 5 km tur/retur.
Kjennetegn i landskapet:
Turen følger sti deler av veien, ellers merket løype med noen partier myr og lett fjellterreng. God utsikt hele turen. Ett parti med lys stein/berg på øversiden av hula, «Kvithellaren». Nærmere Svartbergan flotte steinformasjoner, «bølger» i berget.
Hva ser man herfra:
Utsikt mot fjellet Andotten i nordvest. Ellers kan Finnkjerringa og Himmelhaugen ses i nord, Rivaren i øst og Barbostadtinden i sørøst. På klarværsdager kan en i sørvest se øyene Loppa og Silda i Loppa kommune, samt Fugløya i Nord-Troms.
Historie:
Vinteren 1944/1945 søkte 35 mennesker tilflukt i Kvithellhula, i stedet for å bli tvangsevakuert under 2.verdenskrig. Der holdt de hus i 99 døgn. Kvinner og barn var knapt nok utenfor hula, mens mennene dro ut for å skaffe nødvendigheter samt høre radio. De hadde også en liten båt gjemt i nærheten, så det var mulighet for fiske av og til.
Kvithellhula er ganske grunn og ligger utsatt til for vær og vind. De minste barna ble plassert innerst, og beskyttet av de voksne om sjøen skulle gå for høyt.
Minneplate:
10.juli 1994 ble det avduket en minneplate for huleboerne, satt opp av Hasvik Historielag.
På platen står det følgende:
"KVITHELLHULA
Tilfluktstedet for 35 mennesker på flukt fra tyskerne.
I siste fase av andre verdenskrig - da de tyske troppene var på flukt mot syd ble det bestemt at den norske befolkningen skulle evakueres fra Finnmark. Mange nektet å la seg diktere og gjemte seg i avsidesliggende hytter og uthus - mange også i berghuler.
I denne hula bodde følgende familier fra 9. november 1944 og fram til 13. februar 1945 da de ga seg i veg over fjellet til Åfjord og derfra med båt til Børfjord:
(navn på de 35 som bodde i hula).
Den 15. februar ble de sammen med 467 andre huleboere plukket opp av 4 destroyere og fraktet til Murmansk hvor de ble fordelt på allierte handelsskip og fraktet videre til Skottland - en strabasiøs og farefull tur som kunne kostet dem livet.
Hasvik historielag hedrer huleboerne på Sørøya vinteren 1944/1945 med denne minneplaten avduket 10.7.1994.»
Fun fact: Svarbergan ble en periode brukt som tømmested for slog/fiskeavfall. Det står ennå kantstein igjen som bilene rygget til.